Aeropress ile kahve demleme

Aeropress ile kahve demleme.

Nasıl kullanılır?

Başlarda belirli standartları göz önünde bulundurarak demlemeler yapabilirsiniz.

1. Bölüm “Öğütme”; Fine ayarda (Kıyaslama yapabilmeniz adına v60-espresso arası) öğüttüğünüz kahveyi ters pozisyonda hazırladığınız Aeropress’e koyuyoruz.

2. Bölüm “Blooming”; Kuru kahvenin üzerine 55-60gr su ekleyip içerdeki tüm kahvenin ıslanmasını sağlamak adına bir kaç tur sallayıp içerde swirl ( girdap ) oluşturduktan sonra 40-45sn bekliyoruz.

3. Bölüm “Demleme”; Daha sonra ekleyeceğimiz suyu orantılı bir yükseklikten, çok fazla çevirmeden (ajitasyonu düşük bir seviyede tutmak için) ıslattığımız kahvenin üzerine ekliyoruz.

4.Bölüm “Baskı”; Ekipmanın filtresini sıcak su ile yıkayıp süzülmesini bekliyoruz ve yaklaşık 2dk ekipmanın kapağı/filtresi kapatıp bekliyoruz. Daha sonra Aeropress’i çevirip, düz pozisyonda baskı işlemini baştan sona kadar aynı basınç aralığında/şiddetinde kalarak tamamlıyoruz.

* Demlemenin başından sonuna kadar basınç şiddetinin aynı kalması ve Aeropress’in iki parçasının birbirlerine dik bir pozisyonda olmasına dikkat etmeliyiz.

Başlangıç reçetesini derleyecek olursak;

– 18gr fine grind kahve

– Toplamda 270gr sıcak su ( 90-98 derece)

– 40-45sn blooming süresi ( 55-60gr su ile)

– 2.5dk dolduğunda baskıya başla

– 3dk toplam demleme süresi

Aeropress bize nasıl kahveleri elde etmemizi sağlar?

Bu ekipmanda basınç olduğu için öncesinde yoğun bir kahve içeceğimizi bilmeliyiz. İmmersion ( daldırma ) tekniği kullanıldığından dolayı kompleks yapıda, yoğun, uzun after taste ve lezzetli kahveler elde edebiliriz. Ayrıca Aeropress’in güzel bir tarafı da öğütme işlemindeki hataları ( toz ve irili ufaklı öğütüm ) az miktarda da olsa perdeleyebilmesidir.

Yazıyı Paylaş
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Telegram